Att värdera konst

Utan att ha någon som helst kännedom så finns det många där ute som har värderade konstverk i sina hem. Vare sig dessa tavlor befinner sig i en källare, förråd eller hänger mitt framför näsan på dem i deras vardagsrum så är det viktigt att veta hur mycket det kanske egentligen är värt. Detta för att man kan t.ex. ha en ”guldgruva” som antingen kan sälja eller skänka men framförallt så ska man ta hand om det vårdsamt och inte låta olyckshändelser falla in av rent slumpmässiga skäl då man bör undvika dessa.

Med detta sagt så finns det ett par metoder som man kan dra nytta av för att ta reda på hur mycket en tavla kan vara värd huruvida man gör det själv eller ber en professionell expert göra bedömningen. Allra först så ska man ta bilder av själva tavlan och dess detaljer och allmänna nuvarande skick. Som exempel fick vi en notis om att Adolf Hitlers konstverk såldes för 1,2 miljoner kronor. Vår första tankeställare är om köparen betalade för själva konstverket eller enbart för en av världshistoriens kända namn?

Framförallt så ska man ta bilder av baksidan. Detta är viktigt eftersom att konstnären kan ha lämnat efter sig tryck, anteckningar, signatur, datum då den målades eller varit utställd på galleria och kanske t.o.m. gallerians namn och ort. Om man har rikligt med tur så kanske det har befunnit sig bland en värdefull samling vilket i sin tur kanske nämns och då höjs värdet ännu mer.

Rent generellt så ska man ta bilder:

  • Framifrån
  • Bakifrån
  • Konstnärens namn eller signatur

Sedan så ska man mäta upp tavlan utan dess ram inräknat. Ta anteckningar om det finns repor eller andra skador så som avflagnad färg. Kan även hända att ramen eller kilramen har bytts ut tidigare då det är viktigt att notera även detta. Sist men inte minst gärna kunna säga om konstverket är en oljemålning, akvarell eller något annat.

Finner man ett namn eller signatur på sin tavla så kan man även göra en hel del research på egen hand genom att forska på Internet efter konstnärens andra verk. Kan visa sig exempelvis att konstnären är känd och har många verk där ute som säljs till rätt höga priser. Eller att det är en nykomling som börjar få popularitet och om ett par år så kanske media har börjat skriva om den här konstnären och detta är ett stort plus eftersom att man äger ett av konstnärens tidigare verk och ofta anses tidig