Canvastavlor

De senaste fem åren har det blivit populärt att framkalla sina egna motiv till canvastavlor. Det är relativt enkelt att beställa med tanke på att du behöver bara ladda upp filen på tryckeriets sajt och välja storlek på din canvastavla. Framförallt så finns det många företag på Internet som har specialiserat sig på canvastavlor och därmed har du som kund ett stort utbud att välja på. Har du inget eget foto som du vill framkalla då behöver du självklart inte vara orolig, det finns massor av redan tagna foton som man kan beställa på canvas exempelvis den kända zebra bilden som ofta finns bland svenska hem. Funderar du på att beställa? Genom Carl´s onlineguide canvasonline.se kan du hitta canvatryck och canvastavlor företag i Sverige.

Vad är Canvas?

Canvastavlor tillverkas alltid av materialet/tyget canvas. Canvasmaterial kan behandlas genom tre olika typer och kvalitéer. Det första är oljecanvas som är endast avsedd för oljemålning. Det andra är absorberande canvasdukar som är avsedda för temperafärg. Sist så är det universella canvasdukar som är lämpliga för både oljefärg och akrylfärg. Eftersom att alla tre är unika så beror det på användaren dvs. konstnären vad man är ute efter för typ av målning då varje canvasduk får sin egen speciella behandling och limning. De flesta canvas tyg tillverkas av bomull och därav rekommenderas laminering efter att man har skapat sitt egna tryck på duken.

Många företag laminerar inte tryck eftersom det kostar mer och kräver speciell utrustning. Andra företag tar ut en extra kostnad för laminering. Att laminera är en enormt viktigt del av arbetet när man ska färdigställa canvasduken. Detta eftersom att duken får en solid yta av kvalité och viktigast av allt dvs. hållbarhet.

En laminerad canvasduk automatiskt gör så att ditt motiv blir mycket dyrare än de som inte är laminerade och kan rengöras noggrant med bara vatten och en mjuk trasa avsedd för att rengöra canvasduk. Laminat ökar också färgerna i canvastavlan vilket resulterar i en bild som har mer sting och liv. Laminat finns i olika nyanser så som full glans, halvblank eller matt laminat och de flesta är anpassade till canvastavlor.

Kvalité i fokus

Kvalitén på din canvastavla är viktig och för att lyckas med ett bra resultat är det viktigt att förstå ordet ”pixlar”. En pixel (bildelement) är en punkt i bilden. Flera pixlar tillsammans skapa flera punkter av olika färgnyanser och tillsammans skapar de ett motiv, ett motiv som våra ögon kan iaktta och betrakta. Tekniken har verkligen utvecklats de senaste åren därför kan man rent generellt påstå att ett foto från en smartphone är tillräckligt ”okej” för att framkalla till canvastavlor. Självklart är en systemkamera betydligt bättre att fotografera med eftersom fotot blir högupplöst och anpassat till tryck på canvastavlor automatiskt.

Canvastavlor leverantörer på nätet

Att beställa canvastavla på nätet i Sverige vare sig det är färdiga motiv som är tagna av professionella fotografer t.ex. IKEA zebran som många har köpt och hängt upp i sina hem eller att ladda sin egen bild dvs. en fil och skicka iväg en beställning – så finns det ett antal saker att tänka på så som leveransvillkor, pris och val av företag. Det är viktigt att välja korrekt mått & storlek som är rättvist till fotot samt inredningen hemma hos sig själv. Detta misstag kan du undvika om du har mätt området vars dina canvastavlor kommer att hänga.
canvastavla
En annan viktigt del är att prismatcha de olika företagen och jämföra vad de tar pris per storlek dvs. att få en bra prisjämförelse mellan varandra. Man ska även tänka på att fotoeffekter verkligen kan ge motivet som har laddats upp en otrolig lyft och förändra bilden till något unikt och fint.

Sist men inte minst så finns det möjlighet att antingen be företaget montera fast duken på kilramen eller att man själv gör det. Många företag erbjuder detta kostnadsfritt eller ytterligare en liten kostnad. Ibland har de även instruktioner till de som väljer självmontering av sin canvastavla.

Råd & Tips vid beställning på internet
Konkurrensen är tuff på nätet eftersom det finns över ett trettio tal företag som säljer canvastavlor. Det har sina fördelar som nackdelar men ur ett kundperspektiv är nog den enda nackdelen att man väljer fel leverantör och blir missnöjd med sin tavla. Däremot kan du som kund verkligen påverka ditt val genom att utforska och jämföra ett antal företag med varandra samt även ställa krav genom att begära snabb leverans. 3 tips du bör ha i åtanken när du ska beställa dina egna canvastavlor.

Kundservice – Är du osäker gällande din beställning så ska du alltid mejla företagets kundtjänst. Ger företaget bra service och prioriterar din fråga genom att besvara dig på ett tydligt och informativ sätt så visar de indirekt professionalism.

Kundgaranti – Kunden ska alltid ha rätt att utnyttja sin garanti och ett företag borde alltid vara skyldig att ge det. Det är företagets ansvar att se till att canvastavlan är komplett, korrekt utförd montering och skyddad mot eventuella skador som kan uppstå vid transport. Garanti är viktigt att begära!

Billigast eller dyrast – Billiga priser betyder inte alltid bra kvalité. Man bör alltid söka efter information, gärna recensioner om företaget och läsa om dessa är bra eller dåliga och väga sitt beslut dvs. valet mellan att beställa från ett billigt företag med dålig kritik eller ett dyrare företag som verkligen levererar enligt termen ”du får vad du betalar för”.